iBeacon as a Simple IoT Devices

iBeacon as a Simple IoT Devices

Introduced by Apple on the 2013, Apple iBeacon is working with Bluetooth LE (Low Energy) or Bluetooth version 4. On the day it was launched, iBeacon was supposed to be one of huge leap in Internet of Things. Even there are many IoT Platform is adding feature with beacon in order to ease the management service.

iBeacon can also be used with an application as an indoor positioning system, which helps smartphones determine their approximate location or context. With the help of an iBeacon, a smartphone’s software can approximately find its relative location to an iBeacon in a store. Brick and mortar retail stores use the beacons for mobile commerce, offering customers special deals through mobile marketing, and can enable mobile payments through point of sale systems.

With growing technology, Internet of Things has became one of daily needs. We can find many IoT devices we can use and feel the impact in daily basis such as fitness tracker, thermostat, or smartwatch. Those things were just the beginning. We can see more tech and IoT stuff even in shoes that can tied up themselves.

High demand of Internet of Things Market causes startup and enterprise add Internet of Things solution to their solution. As for example is using beacon as an asset management and visitor tracking. While some companies are using name tag and ID card, beacon can be a simple way to track visitors and it doesn’t even spend lot of cost. The battery last up to 2 years and if it doesn’t need specific reader which is mostly expensive as in RFID.

Menikmati Matahari Terbenam di Surabaya North Quay

Menikmati Matahari Terbenam di Surabaya North Quay
Sempat dibuka hanya untuk menyambut event tertentu, Surabaya North Quay (SNQ) sekarang buka tiap hari loh! Buat yang belum tahu, Surabaya North Quay itu adalah sebuah lokasi wisata baru yang terletak di terminal Gapura Surya Nusantara Pelabuhan Tanjung Perak Surabaya.

Disini kamu bakal menemukan pemandangan laut Surabaya lengkap dengan bentangan jembatan Suramadu di kejauhan yang keren banget. Apalagi begitu matahari mulai terbenam, pemandangan langit sore dengan laut dan lampu-lampu kapal serta kota yang mulai menyala bikin sunset disini super foto-able! Nggak heran kalau akhirnya sebagian besar orang yang kesini emang punya tujuan buat hunting foto atau sekedar selfie.

Puas berburu foto dan selfie, pasti enak rasanya mengisi perut yang lapar dan tenggorokan yang haus. Nah, buat memenuhi kebutuhan ini, Surabaya North Quay juga menyediakan beberapa umbrella table buat makan, lengkap dengan menu-menu tradisional seperti pecel, rujak, dan dawet yang akrab di lidah pengunjung.

Sayangnya, jumlah umbrella table di area ini nggak banyak. Jadi kalau ingin makan di SNQ, harus cepat-cepat cari tempat duduk sebelum ditempati orang lain. Atau kalau emang kepepet, ya harus rela joinan sama orang nggak kenal.

Basic Service in IoT Platform Providers

Basic Service in IoT Platform Providers

Many people developing IoT for living. It is getting popular and people want to use IoT Platform to ease their process in building IoT system. The Internet of Things has been hype for couple of years since it began to be recommended by Kevin Ashton on 1999 and started popular through Auto-ID centre in MIT. At this moment, we can see many people is using Internet of Things. Not only in daily life but it begins a university project for their student.

Basically, Internet of Things platform has similar features and basic needs as any other platform to build IoT devices. Some IoT platform providers basic service of a platform. But the main use of IoT Platform is to ease developer/maker to build solution faster by using a platform (IaaS, PaaS, or BaaS) to get lower cost infrastructure.

IoT Platform has became one of regular tools. Most developers will use IoT Platform to develop their product and solution also help them scale up globally. IoT Platform is simply helping engineers to build their Internet of Things project faster and also manage them regularly. This includes building engagement with their user.

Berbagai Wahana Di Go Fun Bojonegoro Theme Park

Berbagai Wahana Di Go Fun Bojonegoro Theme Park

Go Fun Bojonegoro Theme Park menjadi jujugan wisata baru di Bojonegoro. Tempat wisata ini resmi di buka pada Agustus 2016 yang lalu. Masih gress, tak heran antusiasme masyarakat yang mengunjunginya begitu tinggi. Go Fun Bojonegoro Theme Park berkonsep wisata rekreasi malam yang menghadirkan berbagai macam wahana. Dibuka mulai pukul 4 sore sampai 10 malam pada weekdays dan saat weekend buka mulai pukul 4 sore sampai 11 malam.

Tak sulit bagi pengunjung dari luar kota buat menemukan lokasinya, selain bisa mengandalkan Google Maps tempat ini juga berada di salah satu kawasan paling strategis di Bojonegoro yaitu Jl. Veteran no.188 Bojonegoro. Lokasinya berdekatan dengan terminal, pusat perbelanjaan KDS serta stadion. Jadi kalau takut nyasar, tanya aja. Hampir semua orang di Bojonegoro tau tempat ini.

Saya dan keluarga berkesempatan mengunjunginya Minggu 16 Oktober lalu. Agak kemalaman sih mengingat kami berangkatnya dari Tuban. Setelah berkendara selana se-jam an, pukul 19 kami sampai di lokasi dan disambut oleh neon box besar berwujud maskot dan tulisan Go Fun. Belum masuk ke parkiran anak-anak malah sudah kadung exited buat berfoto di depan icon Go Fun Bojonegoro

Cloud Hosting for Mobile App and IoT

Cloud Hosting for Mobile App and IoT

Developers prefer to use Mobile App Hosting to build mobile apps. Mobile Cloud Hosting helps developers to manage their implementation and applications. With high demand of mobile application, developers likely to choose Mobile Cloud Hosting to help them develop application faster.

Cloud hosting is also termed as clustered hosting. It’s a hosting service that is delivered from a network of multiple and physically connected servers. There are many types of hosting available among Cloud Hosting Providers; cloud hosting is a new form of hosting. It enables the clients to host their websites in a more powerful, reliable, and scalable way.

In addition to the concept of cloud website hosting server, it also means that the website will not experience any downtime as it is the case with traditional server hosting. Cloud server hosting is extremely useful because it does not restrict people to the limit of application and hardware. The main advantage of cloud website hosting is the reliability that comes from the use of a group of servers rather than just relying on one. Even the space will be limited in traditional hosts that will slow down your site. However, with cloud server hosting, you will not encounter any of these problems because users will get extra power and resources and with this you can successfully run your business over the internet and enjoy unhindered connectivity. Cloud website hosting is best for small business, growing business, and mid-enterprises.

Building Application for Tizen in Tizen Backend as a Service

Building Application for Tizen in Tizen Backend as a Service

Tizen a new Operating System that has just been popular in developers make debut as one of OS in successful smartphone providers. Samsung is one of companies with highest sales of Android devices in the world. Android devices made by Samsung is used by billion people in the world. It’s not surprising if someone associate Android Smartphone with Samsung Galaxy. Along with Intel and the Linux Foundation Samsung develops its own mobile operating system to reduce to reduce its dependence on Android and Google.

There are few Tizen Mobile Backend App around. Because Tizen is pretty new, developers are still figuring out about Tizen. Tizen strongly supports developers who build applications using HTML5. Even the official guidelines for developing applications using HTML5 on Tizen has been available since it is released. Different with Android, Google officially supports Android application development using Java. To develop Android apps using HTML5, you have to use a third-party developer.

Developing applications for Tizen can be achieved by using Tizen SDK. Tizen SDK consists of a set of tools for developing native applications and web. SDK released in developer.tizen.org consists of IDE, Emulators, code samples, and documentation. Tizen SDK can be used in Windows, Ubuntu Linux, and Mac OS X. IDE in Tizen SDK is actually Eclipse that has been customized to ease developers developing applications for Tizen. If you do not want to use Tizen IDE, we can still develop Tizen application as long as it follows Tizen terms and condition.

What is IoT Platform

What is IoT Platform
Internet of Things, also known as IoT, is a concept of a wider implementations of internet connectivity. Some of the advantages are data sharing, remote control, and etc. Include things in physical life. For example is in food and beverages, electronic, collection, equipment tools, also physical things that are connected to local and global network through sensor and stay active. Developers build this devices in IoT Platform to make it easier for them.

 

Basically, IoT platform has similar features and basic needs as any other platform to build Internet of Things devices. Some IoT platform provides basic service of a platform. But the main use of IoT Platform is to ease developer/maker to build solution faster by using a platform (IaaS, PaaS, or BaaS) to get lower cost infrastructure.

 

IoT Platform has became one of regular tools. Most developers will use IoT Platform to develop their product and solution also help them scale up globally. IoT Platform is simply helping engineers to build their Internet of Things project faster and also manage them regularly with useful features such as:

 

Real Time Storage Data – IoT needs integration with data storage (Cloud Storage), where data storage from sensor or data from other devices need a real time data storage.

IoT Protocol Connection – Protocol Internet of Things from every device might be different. This makes developer must do many changes and data conversions.

Data Processing – Internet of Things is focused on faster data processing to make a real time data insight.

Analytic’s – Statistic processing and data management by various data connections and hardwares have to make a result about accurate data analytic.

Beacon Bluetooth for IIoT (Industrial Internet of Things)

Industrial Internet of Things is simply another variety of IoT implementations. Made for the big one such as industry or company needs and basic needs that’s used in major implementation. It’s basically still Internet of Things but for corporation and manufacturing. Currently, iBeacon Technology is used as one of the implementations.

The intelligent instruments that are connected to the Internet and can think in Industrial Internet of Things will create a revolution in industry. Beacon Bluetooth which was introduced on 2014 by Apply is also one of devices that can be implemented in Industrial Internet of Things too.

beacon-bluetooth-for-industrial-internet-of-things

Here are some implementations of Beacon Bluetooth for Industrial Internet of Things:

1. Smart Home

Some homes have installed thermostat which can control lamp or air conditioner. But with IoT it could be so much better. It could detects intruder or at least non family member who’s sneaking to your house. With motion sensors, glass breaks detector, and door/windows detector home owner will be alerted if there’s some intruders activity inside the house.

2. Smart Logistics

Thousands of products such as medicines and food must be sorted and transported at low temperatures. With IoT truck can manage these temperatures itself. By detecting temperatures, any changes will be detected and it can switch the temperatures inside the truck.

3. Smart Lighting

Lighting accounts 19% of global electricity use. For example Europe pays over €10 billion each year to power street lights. With IoT that creates Smart Lighting, it could save more energy used. Intelligent street lighting dims when no activity is detected, but brightens when movement is detected. Saving world’s energy and earth.

iBeacon Bluetooth Low Energy dan Implementasi

Apa itu iBeacon

iBeacon adalah salah satu protokol komunikasi yang dirilis oleh Apple,inc. iBeacon sendiri merupakan teknologi yang memungkinkan penyebaran informasi lewat Bluetooth menuju perangkat-perangkat mobile yang berada di lokasi sekitar. Teknologi ini sangatlah bermanfaat terutama untuk keperluan industri atau enterprise. Biasanya perusahaan forwarding dan trucking menggunakan ibeacon identifikasi, tracking, tagging termasuk microlocation.

Mengenal Teknologi iBeacon Bluetooth Low Energy dan Implementasi, IBeacon menggunakan protokol Bluetooth Low Energy, dimana semua perangkat android 4.3 hingga iOS 7 bisa menangkap data yang di kirim oleh device iBeacon. Mengkipun Apple yang merilis protokol ini, iBeacon juga bisa di gunakan untuk platform Android.

 

Provider Device iBeacon

Di Indonesia tepatnya di kota Surabaya, sebuah startup Eyro Digital Teknologi telah sukses mengembangkan sebuah pemancar Bluetooth mengikuti standar iBeacon sekaligus memaksimalkan potensi iBeacon technology. Pemancar Bluetooth IBeacon yang kemudian diberi nama Cubeacon ini berbentuk kubus kecil yang di dalamnya tersimpan chip Bluetooth 4.0 yang bisa menjangkau perangkat mobile dengan radius 100 meter serta baterai kancing standar dengan estimasi daya tahan hingga 2 tahun. Lalu seperti apakah alat pemancar iBeacon bernama Cubeacon ini?

iBeacon Devices
iBeacon Devices dari Cubeacon

Perusahaan ini termasuk perusahaan produsen ibeacon yang memiliki kualitas terbaik, dan memberikan layanan yang lebih abik dari pada perusahaan dan brand dari China. Cubeacon sendiri memberikan perangkat dengan standart iBeacon dari Apple, selain itu mereka juga menyediakan platfrom Backend as a service, untuk membantu para deveoper dalam melakukan implementasi.

iBeacon card
iBeacon card dari Cubeacon

Selain itu Cubeacon juga sering sekali mengadakan developer meetup dan membantu implementasi di lapangan, dan membantu bisnis proses dan komersialisasi dari pengguna ibeacon yang bekerjasama, hal ini ditandai adanya rekrutmen developer program, dimana indie developer boleh mendaftar sebagai rekanan. Dan tidak tertutup kemungkinan bagi perusahaan besar untuk bergabung.

Implementasi iBeacon Bluetooth Low Energy

Di Indonesia, teknologi iBeacon biasa digunakan untuk kalangan industri. Selain teknologi juga lebih efektif dari pada RFID/NFC devices baik yang RFID Aktif atau pasif. Mungkin bila dalam harga devices, iBeacon (Cubeacon Card + Reader) mungkin terasa lebih mahal, namun bila di kombinasi kan dalam harga development infrastruktur, iBeacon Teknologi mungkin lebih mudah,

Selain itu Reader nya juga bisa menggunkan smartphone biasa, artinya adalah : proses implementasi di lapangan akan jauh lebih fleksibel. Dari apda menggunakan RFID yang mengharus kan menggunakan reader khusus, mungkin RFID Reader juga terdapat pada beberapa smartphone high end, namun iBeacon dengan Bluetooth jauh lebih mudah lagi digunakan untuk berbagai keperluan industri.

ibeacon vs rfid
Perbandingan iBeacon vs RFID

Selain flesibelitas tekonlogi dan infrastruktur, iBeacon juga banyak dilakukan untuk berbagai keperluan untuk menunjang proses produksi.

Perkembangan IoT (Internet of things) juga menjadi salah satu terbentuknya implementasi iBeacon terhadap kebutuhan sarana prasarana, dan konsep Smart City. Bila Anda seorang developer smart city tentunya akan menjadi perhatian penting akan teknologi yang satu ini.

Kajian tentang smart city dan IOT dengan  mengggunakan teknologi iBeacon juga sudah mulai banyak di kaji. Dan banyak sekali lini kebutuhan yang bisa mengguanakn teknologi iBeacon ini. Selain kemudahan nya harga device iBeacon cenderung tidak terlalu mahal